Υπόδειγμα Δίαιτας Πεπτικού Έλκους
Πρωί
½ φλυτζ. γάλα
½ φλυτζ. χυμός πορτοκαλιού
1 φέτα ψωμί του τόστ
1 κουταλ. μαργαρίνη
2 κουταλ. ζάχαρη
Πρόγευμα
½ φλυτζ. χυλός από πλιγούρι (quacker)
1 φλυτζ. γάλα
2 κουταλ. ζάχαρη
½ φλυτζ ροδάκινο (κομπόστα)
Μεσημέρι
60 γρ. μοσχάρι (ψητό)
½ φλυτζ. ρύζι (βρασμένο)
½ φλυτζ. φασολάκια
1 φέτα ψωμί
1 κουταλ. μαργαρίνη
30 γρ. μαλακό τυρί
Απόγευμα
½ ποτήρι γάλα
2 βουτήματα
1 κουταλ. ζάχαρη
Βράδυ
60 γρ. κοτόπουλο (βραστό)
½ φλυτζ. πατάτες πουρέ
½ φλυτζ. αρακας
2 κουταλ. ζάχαρη
1 φέτα ψωμί
Προ ύπνου
½ φλυτζ. μυζήθρα
½ φλυτζ. βερίκοκο (κομπόστα)
4 μικρά μπισκότα
1 φλυτζ. γάλα
1 κουταλ. ζάχαρη
- Μικρά και συχνά γεύματα
- Συστήνονται καλές πηγές πρωτεΐνης και βιταμίνης C, για την κάλυψη αναγκών επούλωσης – προσοχή τα εσπεριδοειδή φρούτα μπορεί να μην είναι καλά ανεκτά
- Αποφυγή κάθε τροφής που δεν ανέχεται ο ασθενής
- Αποφυγή τροφών που περιέχουν ερεθιστικές (της γαστρικής έκκρισης) ουσίες – καφεΐνη, αλκοόλ, δυόσμος, μαύρο πιπέρι, καυτερό πιπέρι, σκόρδο.
- Το λίπος πρέπει να λαμβάνεται σε μέτριες ποσότητες – χρήση λιγότερων κορεσμένων λιπαρών και περισσότερων πολυακόρεστων λιπαρών
- Επίσης συστήνεται αποφυγή / περιορισμός των παρακάτω τροφών:
- Τηγανητά, βαριές σάλτσες
- Αλλαντικά, παστά
- Όσπρια
- Ωμά λαχανικά
- Γλυκά του κουταλιού, λουκουμάδες
- Ξηροί καρποί