Εποχικές ιώσεις

Οι… βασίλισσες του φθινοπώρου

Μπορεί οι ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, να μας επισκέφτηκαν πιο νωρίς αυτή τη χρονιά, ωστόσο τόσο το φθινόπωρο όσο και ο χειμώνας είναι οι αγαπημένες εποχές των ιώσεων.

Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη αποτελούν δύο από τους βασικούς εκπροσώπους των χειμερινών λοιμώξεων. Πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό. Προκαλούνται, όμως, από διαφορετικούς ιούς, έχουν διαφορετική βαρύτητα συμπτωμάτων, πορεία, πιθανότητα επιπλοκών αλλά και διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση.

2 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ TIPS !

Ξεκουραστείτε, κοιμηθείτε αρκετά και μην περνάτε την ίωση «στο πόδι». Η ίωση είναι δείγμα ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει ταλαιπωρηθεί και χρειάζεται ξεκούραση. Αν γυμνάζεστε, καλό είναι να κάνετε ένα διάλειμμα από την προπόνησή σας για κάποιες μέρες, ώστε ο οργανισμός να δυναμώσει και να επανέλθει γρηγορότερα στους κανονικούς του ρυθμούς.
Παραμείνετε ενυδατωμένοι με νερό, φυσικούς χυμούς φρούτων, τσάι, ζεστές σούπες, τα οποία μπορεί να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Παράλληλα, εμποδίζουν την αφυδάτωση και συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της μύτης και του λαιμού. Αν δυσκολεύεστε να φάτε σωστά, καλό είναι να κάνετε χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.
Κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς που ανήκουν στην ομάδα των ιών του κοινού κρυολογήματος και μεταδίδεται:

  • Άμεσα, με σταγονίδια που εκπέμπονται από τους ασθενείς κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα.
  • Έμμεσα, με την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως τα χέρια ασθενών, πετσέτες, ακουστικά τηλεφώνων, πληκτρολόγια, ασανσέρ και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μολυνθεί από εκκρίσεις πασχόντων.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αρρωσταίνουν από το κρύο ή όταν βγαίνουν στην ατμόσφαιρα με βρεγμένα μαλλιά. Το κρύο και η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας δεν προκαλούν συνάχι ούτε πονόλαιμο ούτε πυρετό, ωστόσο δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να «εισβάλουν» στον οργανισμό μας ιοί και να εκδηλωθεί το κοινό κρυολόγημα. Με την πτώση της θερμοκρασία ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού, ένα βιολογικό φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται ελάττωση της ανοσίας.

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι πονόλαιμος, συνάχι και μπούκωμα, δάκρυα, πονοκέφαλος, βήχας, πόνοι στα κόκαλα και στους μυς, καταβολή και χαμηλός πυρετός, που διαρκούν 2-4 ημέρες, ενώ υποχωρούν από μόνα τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να εκδηλωθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό (έμετοι ή και διάρροιες). Παρά το γεγονός ότι προκαλεί κακουχία στον ασθενή είναι μια ήπια, καλοήθης και χωρίς σοβαρές επιπλοκές νόσος, που αντιμετωπίζεται συμπτωματικά, χωρίς ειδική θεραπεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποσυμφορητικά, τα οποία θα καταπραΰνουν το συνάχι, αλλά και αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη, που υπόσχονται να σας ανακουφίσουν από τον πόνο, ενώ μπορείτε να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η αντιβίωση στο κοινό κρυολόγημα είναι άσκοπη γιατί αφορά μόλυνση που προκαλείται από ιό και δεν πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη. Η χορήγηση αντιβίωσης στους ιούς είναι επιβλαβής τόσο για τον ασθενή όσο και για την κοινότητα, γιατί δημιουργείται μικροβιακή αντοχή.

Γρίπη
Η καλύτερη πρόληψη από τη γρίπη παραμένει το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο θα πρέπει να γίνεται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, κάθε χρόνο (Οκτώβριο- Νοέμβριο), σε μία δόση, ανάλογα πάντα και με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, και είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και ασφαλές.

 

Το αντιγριπικό εμβόλιο μας προφυλάσσει μόνο από τον ιό της γρίπης και όχι από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος, για τους οποίους δεν υπάρχει εμβόλιο.
Οσον αφορά τα γενικά μέτρα πρόληψης, απαιτείται πλύσιμο των χεριών, χρήση χαρτομάντιλων μίας χρήσης και αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους σε περιόδους έξαρσης.

Η γρίπη (influenza) οφείλεται σε ιούς που προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα, αλλά πολύ πιο έντονα (ιδίως ο πυρετός, η κακουχία και ο πονοκέφαλος) και παρατεταμένα (περίπου μία εβδομάδα), ενώ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και θανάτους σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες.

Αν τα συμπτώματα είναι έντονα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό γιατί, πιθανώς θα χρειαστεί ειδική αντιική θεραπεία ή και νοσηλεία κι εκείνος θα αποφασίσει αν θα χορηγηθούν αντιβιοτικά (σε περίπτωση μικροβιακής επιπλοκής).

Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας αν έχετε οξύ πόνο στο στήθος όταν βήχετε ή αναπνέετε βαθιά, ακραία κόπωση, ανορεξία και γενικότερα αν αισθάνεστε άρρωστοι με τρόπο πρωτόγνωρο για εσάς. Επίσης αν μετά τη βελτίωση των συμπτωμάτων η κατάστασή σας επιδεινωθεί ξανά ή αν πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, λ.χ., άσθμα, καρδιοπάθεια, διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφροπάθεια κ.λπ., και αισθανθείτε συμπτώματα τα οποία είναι ύποπτα για λοίμωξη του αναπνευστικού.

 

Print Friendly, PDF & Email