Είναι βασικό να έχεις πάντα αρκετές ποσότητες φαρμάκων μαζί σου και ιατρικό σημείωμα με τον τύπο του διαβήτη σου, ακριβή περιγραφή της θεραπείας σου και της αναγκαιότητας να μεταφέρεις βελόνες, σκαρφιστήρες, ταινίες, μετρητή σακχάρου. Απαραίτητα έγγραφα αποτελούν ένα ιατρικό σημείωμα για τον τελωνειακό έλεγχο, ένα ιατρικό σημείωμα για τυχόν ιατρό που θα χρειαστείς, κάρτα διαβητικού σε περίπτωση ατυχήματος.
Πέρα από την καθιερωμένη φαρμακευτική σου αγωγή, είναι χρήσιμο να έχεις μαζί σου πάντα
- μία αντιβίωση
- ένα αντιμυκητιασικό
- μία ένεση γλυκαγόνης( για βαριά υπογλυκαιμία)
- μια πηγή απλού υδατάνθρακα (υγρή γλυκόζη, καραμέλλα, μπάρα δημητριακών).
Ως διαβητικός έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων και πρέπει να αποφεύγεις μεγάλη περίοδο ακινησίας, απλές ασκήσεις στρετσινγκ-διάτασης κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης πτήσης – οδήγησης).
Επίσης καλό είναι να ελέγχεται το σάκχαρο μία φορά πριν την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ώστε να διαγνωσθεί έγκαιρα η υπογλυκαιμία.
Ταξίδι με αεροπλάνο
Αν κάνεις χρήση ινσουλίνης ή αλλών ενέσιμων φαρμάκων ποτέ μην τα αποθηκεύεις με τις αποσκευές σου διότι υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν.
Μην ξεχάσεις πως λόγω του διαβήτη δεν επιτρέπεται να κάθεσαι σε έξοδο κινδύνου.
Ζήτα γεύμα για διαβητικούς ,ιδιαίτερα αν η πτήση σου είναι πολύωρη και έχε μαζί σου και μια πηγή υδατάνθρακα εύκολα προσβάσιμη π.χ κάτω από το κάθισμά σου.
Ταξίδι με αυτοκίνητο
Σε ταξίδι με αυτοκίνητο ,μη ξεχνάς πως ιδιαίτερα στο πορτ παγκάζ αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες οπότε ένα ψυγειάκι ίσως να είναι η πιο κατάλληλη λύση. Σε περίπτωση που το ταξίδι σου σε οδηγήσει σε υψηλό υψόμετρο ενδέχεται ο μετρητής σακχάρου να μην λειτουργεί με αξιοπιστία οπότε έλεγξε εκ των προτέρων τις προδιαγραφές του.
Ταξίδι στην εξοχή και σε εξωτικούς προορισμούς
Το ταξίδι στην εξοχή όσο υπέροχο και αν είναι ενέχει μικρούς κινδύνους. Ένας από τους πιο βασικούς είναι τα εγκαύματα από την έκθεση στον ήλιο, οι μικροτραυματισμοί στα ακάλυπτα πόδια, τσιμπήματα από έντομα , δηλητηριάσεις από τροφή και νερό.
Να ελέγχεις συχνά το σάκχαρό σου λόγω της αλλαγής από την καθημερινή σου ρουτίνα . Να φοράς άνετα ρούχα και να αποφεύγεις να περπατάς χωρίς υποδήματα. Να έχεις μία λίστα με τα φάρμακά σου όπου να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες οι δραστικές ουσίες δεδομένου ότι σε πολλές χώρες οι εμπορικές ονομασίες των φαρμάκων διαφέρουν. Να παίρνεις επαρκείς ποσότητες φαρμάκων και ταινιών σε τουλάχιστον δύο ξεχωριστές συσκευασίες όποτε σε περίπτωση που χαθεί η μία να έχεις απόθεμα.
Αν ταξιδεύεις σε χώρες με τροπικά νοσήματα είναι απαραίτητος ο έγκαιρος εμβολιασμός με βάση της οδηγίες του κέντρου ταξιδιωτικής ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σε ταξίδια σε θερμά κλίματα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υπογλυκαιμιών οπότε μπορεί να χρειαστεί ελαφρά τροποποίηση στο αντιδιαβητικό σχήμα που ακολουθείς. Επίσης η αυξημένη πρόσληψη αλκοολούχων ποτών συχνά προκαλεί υπογλυκαιμία το «επόμενο» πρωί.
Η αυξημένη ένταση σε ένα περιπετειώδες ταξίδι αυξάνει τις τιμές της γλυκόζης οπότε είναι καλό να ελέγχεις το σάκχαρο σου πιο συχνά. Λόγω του διαβήτη είσαι πιο επιρρεπής σε αφυδάτωση οπότε η συστηματική ενυδάτωση κατά προτίμηση με εμφιαλωμένο νερό είναι η ορθή αντιμετώπιση.Η περιποίηση των ποδιών είναι ιδιαίτερα σημαντική στα ταξίδια όπου καταπονούνται ιδιαίτερα.
Διασταύρωσε ότι η ταξιδιωτική σου ασφάλεια σε καλύπτει για επιπλοκές του Διαβήτη.