Καλοκαίρι με Σακχαρώδη Διαβήτη

Πολλοί από τους Διαβητικούς ασθενείς μας υποτιμούν τους κινδύνους της αυξημένης υγρασίας με τη ζέστη του καλοκαιριού με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα περιστατικά θερμοπληξίας, τα υπογλυκαιμικά επεισόδια, οι λοιμώξεις. Δεν επηρεάζεται βέβαια μόνο ο οργανισμός αλλά και ο «εξοπλισμός» των διαβητικών από τις συνθήκες αυτές, οι ταινίες, τα σακχαρόμετρα, οι ινσουλίνες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό χώρο διότι επηρεάζεται η αποτελεσματικότητά τους με αποτέλεσμα λανθασμένες μετρήσεις, μειωμένη δραστικότητα των ινσουλινών και τελικά προβληματική θεραπεία.

Οι μικροτραυματισμοί αυξάνονται την περίοδο αυτή που ο ρουχισμός είναι ελαφρύτερος και συχνά δεν χρησιμοποιούνται υποδήματα . Μια μικρή αμυχή στο πέλμα από ένα βότσαλο μπορεί να υποτιμηθεί αρχικά αλλά τελικά να οδηγήσει σε μία αρκετά επικίνδυνη λοίμωξη. Πολλοί Διαβητικοί λόγω μειωμένης αισθητικότητας στα άκρα τους (περιφερική νευροπάθεια) δεν αντιλαμβάνονται πόσο καυτή μπορεί να είναι η άμμος στο βαθμό που αυτή η έκθεση να οδηγήσει σε έγκαυμα. Ας αναλογιστούμε ότι ετησίως ακρωτηριάζονται 2.000 έως 3.000 διαβητικοί.

Ας μην ξεχνάμε δε τις διατροφικές εκτροπές κατά τη διάρκεια των διακοπών, τη χαλάρωση των μετρήσεων στο πνεύμα του καλοκαιριού , τις συχνές μετακινήσεις και την έλλειψη ρουτίνας και προγράμματος που αντίκειται στον πειθαρχημένο τρόπο ζωής που υπαγορεύει ο Διαβήτης.

Ως εκ τούτου απλά μέτρα που μπορεί να ληφθούν είναι τα κάτωθι :

  • Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι. Μπορεί να πάθετε εγκαύματα στα πέλματα ή να κοπείτε και να μην το αντιληφθείτε.
  • Μην κολυμπάτε μόνοι, ιδίως μην κάνετε καταδύσεις, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας που μπορεί να μας φέρει σε επικίνδυνες καταστάσεις μέσα στο νερό.
  • Διατηρείτε την ινσουλίνη και τις ταινίες – σακχαρόμετρο σε δροσερό χώρο και κατά τη μεταφορά χρησιμοποιείτε ισοθερμικές τσάντες.
  • Πάρτε μαζί στις διακοπές περισσότερα φάρμακα, ταινίες και βελόνες μέτρησης απ’ ότι κανονικά θα χρησιμοποιούσατε.
  • Μην αφήνετε ποτέ τα αντιδιαβητικά φάρμακα και αναλώσιμα μέσα στο αυτοκίνητο ούτε κάτω από την ομπρέλα. Χρειάζονται ισοθερμική τσάντα με παγοκύστη.
  • Να πίνετε άφθονο νερό, ακόμα κι αν δεν διψάτε.
  • Να έχετε πάντα μαζί σας την ιατρική γνωμάτευση για τα φάρμακά σας και την κάρτα διαβητικού ( στο εξωτερικό είναι πιο εύκολο να αναγράφονται οι δραστικές ουσίες των σκευασμάτων ).
Print Friendly, PDF & Email