Σακχαρώδης Διαβήτης Και Έξυπνες Τροφές

O Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια σύγχρονη πανδημία με 360 εκατομμύρια διαβητικούς σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στην Ελλάδα λόγω παχυσαρκίας και έλλειψης άσκησης. Το πρώτο όπλο στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση του Σακχάρου είναι η καλή διατροφή.

900.000 Έλληνες πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ 50% όσων πάσχουν δεν το γνωρίζουν!

Με μια σωστή διατροφή η γλυκόζη του αίματος διατηρείται σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα, προλαμβάνονται οι επιπλοκές του διαβήτη σε καρδιά και νεφρά, αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερίνη και τέλος, μειώνεται η χρήση των αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Μια σωστή διατροφή συνίσταται σε συχνά και μικρά γεύματα, ιδανικά 5 – 6 ημερησίως, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, σε χαμηλά κορεσμένα λιπαρά (βούτυρο, κρέμα γάλακτος, κόκκινο κρέας), άφθονες φυτικές ίνες, αποφυγή άλατος και ζάχαρης, υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, όπως δημητριακά ολικής άλεσης. Στο πλαίσιο αυτό η επιστημονική έρευνα έχει ανακαλύψει και κάποιες «έξυπνες» τροφές – βιταμίνες που έχουν άμεση δράση στη μείωση του Σακχάρου στο αίμα.

Έτσι για παράδειγμα 1 φλυτζάνι όσπρια καθημερινά βελτιώνει τη ρύθμιση διαβητικών όπως έδειξε μεγάλη μελέτη στο Τορόντο του Καναδά.

Με τη χρήση των έξυπνων τροφών διαπιστώνουμε ιατροί και ασθενείς ότι τα φάρμακα δεν είναι η μόνη λύση.

Η συστηματική χρήση κανέλας σε ποσότητα όχι παραπάνω από 1⁄4 του κουταλιού ημερησίως μειώνει το Σάκχαρο, τα Τριγλυκερίδια και την «κακή» LDL Χοληστερίνη. Η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D μελετάται από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας της Αμερικής με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη.

Τέλος, ολοένα και πιο πολύ αυξάνεται η χρήση ζυμαρικών και ψωμιού από αλεύρι Ζέας που όπως φαίνεται και από στατιστικές του Διαβητολογικού μας Κέντρου έχει ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα στις μεταγευματικές τιμές Σακχάρου διαβητικών. Ο λιναρόσπορος ελέγχει τη χοληστερίνη σε διαβητικούς, ενώ όσοι διαβητικοί τρώνε πιτυρούχα δημητριακά έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα έδειξε μελέτη στο Χάρβαρντ. Τέλος, η αντικατάσταση της ζάχαρης με φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως η Stevia αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική πρακτική.

Print Friendly, PDF & Email