Δίαιτα σε Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμιση

Τροφές που επιβαρύνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση:

Ακολουθεί μια λίστα από τροφές που έχει αποδειχθεί ότι επιβαρύνουν ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση:

  • Εσπεριδοειδή φρούτα
  • Σοκολάτα
  • Καφές και ροφήματα με καφεΐνη
  • Αλκοολούχα ποτά
  • Τηγανιτά τρόφιμα
  • Πολύ λιπαρά τρόφιμα
  • Κρεμμύδι και σκόρδο
  • Τροφές με γεύση ή άρωμα μέντας
  • Πικάντικα φαγητά
  • Τομάτα και κοκκινιστά φαγητά
  • Πίτσα και τσίλι

Αλλαγές στον τρόπο διατροφής της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου
Αλλαγές στον τρόπο διατροφής:

  • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και προτιμείστε μικρά και συχνά.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
  • Περιορίστε την κατανάλωση λίπους, μειώνοντας την κατανάλωση τηγανητών κρεάτων – ψαριών – λαχανικών, τσιγαρισμένων φαγητών, σαλτσών για σαλάτες (dressing),  μαγιονέζας, βουτύρου, κρέμας γάλακτος και αλλαντικών.
  • Αποφύγετε όξινα τρόφιμα όπως χυμούς εσπεριδοειδών και τομάτα.
  • Περιορίστε την κατανάλωση γλυκών και ιδιαίτερα σοκολάτας.
  • Περιορίστε την κατανάλωση καρυκευμάτων και ιδιαίτερα μαύρου και κόκκινου πιπεριού. Ο δυόσμος, η μέντα, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ίσως επιδεινώσουν τα συμπτώματα κάποιων ασθενών.
  • Τα ανθρακούχα, αλκοολούχα και καφεϊνούχα ροφήματα είναι πιθανό να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.
  • Προτιμείστε τον ντεκαφεϊνέ καφέ και τα αναψυκτικά χωρίς ανθρακικό.

 

Σε ασθενείς με πεπτική οισοφαγίτιδα επιδείνωση του καύσου μπορεί να προκαλέσει η λήψη ορισμένων όξινων τροφών (εσπεριδοειδή), γλυκισμάτων (μπακλαβάς, κανταΐφι, γλυκά κουταλιού) και οι τυρόπιτες.

Τα μεγάλα γεύματα προκαλούν διάταση του στομάχου και μετά από λιπαρό γεύμα το στομάχι αργεί να αδειάσει, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται τα επεισόδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Print Friendly, PDF & Email