Διατροφή για γαστρίτιδα και έλκος

Αν πάσχετε από γαστρίτιδα ή έλκος στομάχου, καλό θα είναι να προσέχετε τα παρακάτω:

  • Καταναλώνετε 3 γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 έως 3 σνακς-ενδιάμεσα κατά τη διάρκεια της ημέρας ανά περίπου 3 ώρες. Αποφύγετε μεγάλα χρονικά διαστήματα νηστείας και μεγάλα σε ποσότητα γεύματα
  • Τρώτε αργά και μασάτε καλά την τροφή
  • Μην τρώτε όρθιοι και αφιερώνετε αρκετή ώρα στην κατανάλωση κάθε γεύματος
  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας 2 έως 3 ώρες πριν την βραδινή κατάκλιση
  • Μειώστε στο ελάχιστο την κατανάλωση καφέ και ποτών που περιέχουν καφεΐνη, όπως τα αναψυκτικά
  • Μειώστε στο ελάχιστο την κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων και προϊόντων τους, καθώς και την κατανάλωση τομάτας και προϊόντων της
  • Συμπεριλάβετε μία πηγή πρωτεΐνης (έστω και σε μικρή ποσότητα) σε όλα τα γεύματα (γάλα, γιαούρτι ή τυρί χαμηλό σε λιπαρά, αυγό)
Προτεινόμενα ΤρόφιμαΤρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία
Αμυλούχα και ΣιτηράΨωμί σικάλεως ή ολικής αλέσεως χωρίς σπόρους, λευκό ψωμί ή φρυγανιές, πίτα αραβική ή ελληνική ψημένες και χωρίς την προσθήκη λίπους, Δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς σοκολάτα, Ρύζι, μακαρόνια, πατάτες βραστές, Κρακερς και μπισκότα χαμηλά σε λιπαρά χωρίς σπόρουςΚρουασάν, μπισκότα σοκολάτας, δημητριακά σοκολάτας, δημητριακά με αποξηραμένα φρούτα, ψωμί με σπόρους, Κριτσίνια με σπόρους ή σουσάμι, Παξιμάδι με σπόρους ή σουσάμι, Δημητριακά All Bran με πολλές φυτικές ίνες, Καστανό ή άγριο ρύζι, Πατατάκια και ξηροί καρποί
ΛαχανικάΒραστά λαχανικά και κάποια ωμά (όχι πράσινα και τομάτα) σε μικρές ποσότητεςΩμά πράσινα λαχανικά και τομάτες, Μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδι, κουνουπίδι, αγγούρι, πιπεριές, ρόκα, iceberg
ΦρούταΜήλο, αχλάδι ή και άλλα μη εσπεριδοειδή σε μικρές ποσότητεςΛεμόνι, γκρεΐπ φρούιτ, ανανάς, πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλες, μούρα, σύκα, δαμάσκηνα, Χυμοί εσπεριδοειδών
ΓαλακτοκομικάΓάλα και γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά, Κίτρινα τυριά με λιπαρά λιγότερο από 12% Cottage cheese, κατίκιΠλήρες γάλα, σοκολατούχο γάλα, Κρέμα γάλακτος, Γάλα εβαπορέ, σαντιγύ, Τυριά με λιπαρά από 15% και πάνω
Ομάδα κρέατος (υποκατάστατα)Όλα τα μαλακά άπαχα κρεατικά: πουλερικά, φιλέτο μοσχαριού, ψαρονέφρι, Ψάρια (εκτός από τα πολύ λιπαρά-σολομός-τσιπούρα), Αυγά (έως 3 κρόκοι/ εβδ.), Σούπες χωρίς λιπαρά κρεατικά και χωρίς μπαχαρικάΜοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας με λίπος, αλλαντικά, λουκάνικα, ζαμπόν, καπνιστά κρέατα
Τηγανιτά κρεατικά ή κρεατικά με λιπαρές σως, όσπρια, βούτυρο
Λιπαρά και σνακΣως χαμηλές σε λιπαρά (γιαούρτι-τυρί χαμηλό σε λιπαρά), Μαργαρίνη, φυτικές στερόλες, Ζάχαρη, μέλι, ζελέ, μαρμελάδα χωρίς σπόρους, Κέικ χαμηλό σε λιπαρά χωρίς σοκολάταΣως και dressings υψηλές σε λιπαρά, Μπισκότα, σοκολάτες, γλυκά με κρέμα γάλακτος, τσίχλες, καραμέλες, Όλα τα γλυκά που περιέχουν ξηρούς καρπούς, Σιροπιαστά γλυκά
ΛοιπάΑλάτι, βότανα, Κέτσαπ και μουστάρδαΚαφές, αναψυκτικά, τσάι που περιέχει καφεΐνη, Σκόρδο, τσίλι, πιπέρι, πίκλες, Αλκοόλ, Νικοτίνη, Ασπιρίνη
Print Friendly, PDF & Email