Διατροφή για γαστρίτιδα και έλκος
Αν πάσχετε από γαστρίτιδα ή έλκος στομάχου, καλό θα είναι να προσέχετε τα παρακάτω:
- Καταναλώνετε 3 γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 έως 3 σνακς-ενδιάμεσα κατά τη διάρκεια της ημέρας ανά περίπου 3 ώρες. Αποφύγετε μεγάλα χρονικά διαστήματα νηστείας και μεγάλα σε ποσότητα γεύματα
- Τρώτε αργά και μασάτε καλά την τροφή
- Μην τρώτε όρθιοι και αφιερώνετε αρκετή ώρα στην κατανάλωση κάθε γεύματος
- Προσπαθήστε να καταναλώνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας 2 έως 3 ώρες πριν την βραδινή κατάκλιση
- Μειώστε στο ελάχιστο την κατανάλωση καφέ και ποτών που περιέχουν καφεΐνη, όπως τα αναψυκτικά
- Μειώστε στο ελάχιστο την κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων και προϊόντων τους, καθώς και την κατανάλωση τομάτας και προϊόντων της
- Συμπεριλάβετε μία πηγή πρωτεΐνης (έστω και σε μικρή ποσότητα) σε όλα τα γεύματα (γάλα, γιαούρτι ή τυρί χαμηλό σε λιπαρά, αυγό)
Προτεινόμενα Τρόφιμα | Τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία | |
---|---|---|
Αμυλούχα και Σιτηρά | Ψωμί σικάλεως ή ολικής αλέσεως χωρίς σπόρους, λευκό ψωμί ή φρυγανιές, πίτα αραβική ή ελληνική ψημένες και χωρίς την προσθήκη λίπους, Δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς σοκολάτα, Ρύζι, μακαρόνια, πατάτες βραστές, Κρακερς και μπισκότα χαμηλά σε λιπαρά χωρίς σπόρους | Κρουασάν, μπισκότα σοκολάτας, δημητριακά σοκολάτας, δημητριακά με αποξηραμένα φρούτα, ψωμί με σπόρους, Κριτσίνια με σπόρους ή σουσάμι, Παξιμάδι με σπόρους ή σουσάμι, Δημητριακά All Bran με πολλές φυτικές ίνες, Καστανό ή άγριο ρύζι, Πατατάκια και ξηροί καρποί |
Λαχανικά | Βραστά λαχανικά και κάποια ωμά (όχι πράσινα και τομάτα) σε μικρές ποσότητες | Ωμά πράσινα λαχανικά και τομάτες, Μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδι, κουνουπίδι, αγγούρι, πιπεριές, ρόκα, iceberg |
Φρούτα | Μήλο, αχλάδι ή και άλλα μη εσπεριδοειδή σε μικρές ποσότητες | Λεμόνι, γκρεΐπ φρούιτ, ανανάς, πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλες, μούρα, σύκα, δαμάσκηνα, Χυμοί εσπεριδοειδών |
Γαλακτοκομικά | Γάλα και γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά, Κίτρινα τυριά με λιπαρά λιγότερο από 12% Cottage cheese, κατίκι | Πλήρες γάλα, σοκολατούχο γάλα, Κρέμα γάλακτος, Γάλα εβαπορέ, σαντιγύ, Τυριά με λιπαρά από 15% και πάνω |
Ομάδα κρέατος (υποκατάστατα) | Όλα τα μαλακά άπαχα κρεατικά: πουλερικά, φιλέτο μοσχαριού, ψαρονέφρι, Ψάρια (εκτός από τα πολύ λιπαρά-σολομός-τσιπούρα), Αυγά (έως 3 κρόκοι/ εβδ.), Σούπες χωρίς λιπαρά κρεατικά και χωρίς μπαχαρικά | Μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας με λίπος, αλλαντικά, λουκάνικα, ζαμπόν, καπνιστά κρέατα Τηγανιτά κρεατικά ή κρεατικά με λιπαρές σως, όσπρια, βούτυρο |
Λιπαρά και σνακ | Σως χαμηλές σε λιπαρά (γιαούρτι-τυρί χαμηλό σε λιπαρά), Μαργαρίνη, φυτικές στερόλες, Ζάχαρη, μέλι, ζελέ, μαρμελάδα χωρίς σπόρους, Κέικ χαμηλό σε λιπαρά χωρίς σοκολάτα | Σως και dressings υψηλές σε λιπαρά, Μπισκότα, σοκολάτες, γλυκά με κρέμα γάλακτος, τσίχλες, καραμέλες, Όλα τα γλυκά που περιέχουν ξηρούς καρπούς, Σιροπιαστά γλυκά |
Λοιπά | Αλάτι, βότανα, Κέτσαπ και μουστάρδα | Καφές, αναψυκτικά, τσάι που περιέχει καφεΐνη, Σκόρδο, τσίλι, πιπέρι, πίκλες, Αλκοόλ, Νικοτίνη, Ασπιρίνη |