Ελκώδης Κολίτιδα

Aν πάσχετε από ελκώδη κολίτιδα, μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω διατροφή:

  • Περιορίστε τις φυτικές ίνες (όσπρια, φρούτα, λαχανικά όχι όμως τις πατάτες χωρίς φλούδα, δημητριακά και σιτηρά ολικής αλέσεως, πίτουρο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα), ιδιαίτερα τις εποχές έξαρσης, όταν δηλαδή έχετε πόνο ή διάρροια.
  • Αυξήστε την πρόσληψη σιδήρου (καταναλώστε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε σίδηρο για να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου). Είναι σημαντική η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες A και D.
  • Αποφύγετε την προσθήκη πίτουρου σε οτιδήποτε μαγειρεύετε μόνοι σας.
  • Δοκιμάστε την εξάλειψη ψαριών, λουκάνικων, λάχανου σε άλμη, και προϊόντα μαγιάς από τη διατροφή σας, και να δείτε αν τα συμπτώματα υποχωρούν. Τρώτε λιγότερες παρασκευασμένες τροφές πλούσιες σε πίτουρο, γαλακτοκομικά προϊόντα, απλούς υδατάνθρακες και αλκοόλ.
  • Αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα (αν δεν είναι ανεκτά συμπεριλαμβανομένου και των τυριών) και τα τρόφιμα που περιέχουν κρυφά λακτόζη. Ελέγξτε τις ετικέτες στα τρόφιμα, καθώς το γάλα και τα παράγωγά του είναι παρόντες σε πολλά από αυτά. Λέξεις κλειδιά είναι: ορός γάλακτος, καζεΐνη, και κάθε όρος με τη λέξη γάλα.
  • Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε οξαλικό, ειδικά αν έχετε ήδη πέτρες στα νεφρά. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό περιλαμβάνουν φασόλια (όλες οι ποικιλίες: ξερά, ψημένα, πράσινα), βαρελίσια μπύρα, σοκολάτα, κακάο, κέικ φρούτων), φρούτα (βατόμουρα, κορινθιακή σταφίδα, γκρέιπφρουτ, σταφύλια, βατόμουρα, ραβέντι, φράουλες, μανταρίνια), τσάι, φύτρα σιταριού, λαχανικά (παντζάρια, σέλινο, σχοινόπρασο, χόρτα collards, μελιτζάνες, πράσινες πιπεριές, λάχανο, πράσα, μπάμιες, μαϊντανός, σπανάκι, κολοκύθι, γλυκοπατάτες).
  • Ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.


Δίαιτα Κολίτιδας
 (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Ελκώδης Κολίτιδα)

Τι επιτρέπεται:

  1. Κρέας, ψάρι, πουλερικά μπορείτε να τρωτε όσο συχνά επιθυμείτε. Προτιμάτε βραστά ή ψητά, που δεν περιέχουν καρυκεύματα και δεν έχουν τσιγαριστεί.
  2. Ψωμί, κατά προτίμηση λευκό και φρυγανισμένο.
  3. Αμυλώδη (ρύζι, ζυμαρικά) και καλά βρασμένες πατάτες.
  4. Το γάλα, η φέτα, τα λευκά τυριά και τα γαλακτερά επιτρέπονται μόνο αν γίνονται ανεκτά. Για να το διαπιστώσετε αυτό, πιείτε μία κούπα κρύο γάλα. Αν σας προκαλέσει φούσκωμα, πόνο ή διάρροια, πρέπει να τα αποφύγετε.
  5. Άφθονα υγρά σε μορφή ροφημάτων (χαμομήλι, χυμοί φρούτων αποστραγγισμένοι χωρίς ίνες κ.λπ.).
  6. Οι βραστές σάλτσες σε μικρή ποσότητα.
  7. Βραστά λαχανικά, μόνο αυτά που γίνονται ανεκτά.
  8. Φρούτα κυρίως μαγειρευμένα σε μέτρια ποσότητα, υπό μορφή κομπόστας ή και ωμά αρκεί να είναι μαλακά και ώριμα χωρίς σπόρους. Στα ωμά φρούτα πρέπει να αποφεύγεται η φλούδα.
  9. Αφεψήματα. Η μέντα θα σας κάνει καλό.

Τι απαγορεύεται:

  1. Περιορίστε τις φυτικές ίνες (όσπρια, φρούτα, λαχανικά, όχι όμως τις πατάτες), ιδιαίτερα τις εποχές έξαρσης της νόσου, όταν δηλαδή έχετε πόνο ή διάρροια.
  2. Ξηροί καρποί και ξηραμένα φρούτα.
  3. Μαύρο ψωμί – καλαμπόκι.
  4. Δημητριακά με φλούδα (κολοκυθόσποροι, καλαμπόκι κ.λπ.)
  5. Σκληρά λαχανικά ρίζες (π.χ. λάχανο, αγγούρι, χόρτα, κοτσάνι κουνουπιδιού κ.λπ)
  6. Κρεμμύδι
  7. Σκληρά φρούτα ή με σπόρους, όπως σταφύλια, σύκα, φράουλες και εσπεριδοειδή.
  8. Καφές, τσάι, αλκοόλ.
  9. Τα υποκατάστατα ζάχαρης (φρουκτόζη, μαλτόζη, Canderel)
  10. Τα αναψυκτικά του εμπορίου.
  11. Απαγορεύονται τα τηγανιτά, τα τσιγαριστά, τα καρυκεύματα και το σιρόπι.
  12. Σούπες κρέατος με μπαχαρικά και καρυκεύματα.
  13. Μίγματα από κρέας π.χ. λουκάνικα, τηγανιτό κρέας ή ψάρι. Αστακός γαρίδες, μύδια, στρείδια.

Στην περίοδο που δεν έχετε συμπτώματα δεν χρειάζεται αυστηρή δίαιτα!!!

Στρες!
Το στρες μπορεί να προκαλέσει έξαρση (κρίση) της νόσου. Να αποφύγετε τις έντονες συγκινήσεις, να ξεκουράζεστε καλά και να αθλείστε τακτικά.

Αλκοόλ
Σε περιορισμένη χρήση. Η μπίρα, το κόκκινο κρασί ή το τζιν μπορεί να σας προκαλέσουν διάρροια.

Print Friendly, PDF & Email