Προστατίτιδα, μία συνηθισμένη “σύντροφος” του άνδρα..
Υπάρχουν τέσσερις τύποι προστατίτιδα: οξεία βακτηριακή προστατίτιδα, χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, μη βακτηριακή προστατίτιδα, και προστατοδυνία ή σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους. Η μη βακτηριακή προστατίτιδα και η προστατοδυνία, η οποία καλείται επίσης και σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους (CPPS), είναι οι πιο συχνές διαγνώσεις. Η βακτηριακή προστατίτιδα (οξεία και χρόνια) αντιστοιχεί σε λιγότερο από 5-10% των περιπτώσεων. Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες ηλικίας κάτω των 35, και χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα προσβάλλει κυρίως άνδρες μεταξύ των ηλικιών 40 και 70.

Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα είναι η φλεγμονή του προστάτη αδένα που προκαλείται από βακτήρια όπως το Escherichia coli και Klebsiella. Σοβαρές επιπλοκές μπορεί να προκληθούν εάν δεν ληφθεί αμέσως θεραπεία. Η Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, είναι μία επαναλαμβανόμενη λοίμωξη και φλεγμονή του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος. Τα συμπτώματα είναι λιγότερο σοβαρά από εκείνα που σχετίζονται με την οξεία βακτηριακή προστατίτιδα.  Η μη βακτηριακή προστατίτιδα είναι μια φλεγμονή του προστάτη χωρίς βακτηριακή λοίμωξη. Το σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου (CPPS), είναι η εμφάνιση των συμπτωμάτων προστατίτιδας, χωρίς φλεγμονή ή βακτηριακή λοίμωξη.

Αιτίες της προστατίτιδας

Η αιτία της οξείας βακτηριακής προστατίτιδας είναι προφανής και εύκολο να εντοπιστεί λοίμωξη με κάποιο τύπο βακτηριδίων. Όμως οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι γιατί ορισμένοι άνδρες αναπτύσσουν την πιο κοινή, μη βακτηριακή μορφή. Για ορισμένους άνδρες το στρες, τα συναισθηματικά προβλήματα, ή ακόμα και ο καφές μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις της νόσου.

Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, δυσλειτουργική ούρηση, λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, τραύμα στην περιοχή του περινέου (για παράδειγμα, από το ποδήλατο) και φλεγμονή. Καμία από αυτές τις πιθανές αιτίες της μη βακτηριακή προστατίτιδα δεν έχει όμως επιβεβαιωθεί με έγκυρες μελέτες.

Διάγνωση της προστατίτιδας

Ως μέρος της αρχικής αξιολόγησης για την προστατίτιδα, γενική και καλλιέργεια ούρων για να προσδιορισθεί αν η ασθένεια προέρχεται από κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Συχνά χρειάζεται και προστατική μάλαξη για την συλλογή και δείγματος προστατικού εκκρίματος.

Θεραπεία προστατίτιδας

Η επιλογή της αντιβιοτικής αγωγής είναι πρωταρχικής σημασίας στην θεραπεία της προστατίτιδας.

Πρόληψη προστατίτιδας

Αποφεύγοντας το σεξ χωρίς προφυλάξεις μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οξείας βακτηριακής προστατίτιδας.

Ιωάννης Μπελημπασάκης FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος
Print Friendly, PDF & Email