Αλλαγή στις εντερικές συνήθειες. Μπορεί να αφορά τη συχνότητα αφόδευσης, την σύσταση, την σύνθεση ή το σχήμα των κοπράνων. Πρόκειται για ένα θέμα που αφενός γίνεται εύκολα αντιληπτό από την πλειοψηφία των ατόμων κι αφετέρου εύκολα  υπό- ή υπέρ εκτιμάται υποκειμενικά.

Χρόνια αναιμία. Ίσως ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που υποκρύπτει αδενοκαρκίνωμα δεξιού κόλου. Λόγω της διάφορης διαμέτρου του αυλού του παχέος εντέρου, οι όγκοι της δεξιάς πλευράς γίνονται αρκετά μεγάλοι και με μια σειρά παθοφυσιολογικών επακολούθων  οδηγούν τελικά σε χρόνια αιμορραγία και αναιμία. Σε αντίθεση με τους όγκους της αριστερής πλευράς που συνήθως εμφανίζονται με:

Αποφρακτικά φαινόμενα. Τα κοιλιακά άλγη, ο τεινεσμός , η επιδεινούμενη δυσκοιλιότητα ακόμα και η εμφάνιση αίματος ή βλέννης στα κόπρανα είναι σημάδια που συχνά οδηγούν σε πλήρη απόφραξη του εντέρου.

Άλγος, ναυτία, μεταγευματική πληρότητα. Πρόκειται για μια ποικιλία συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μεγάλο αριθμό παθολογικών καταστάσεων αλλά συχνά υποκρύπτουν αδενοκαρκίνωμα παχέος εντέρου. (συχνά εγκαρσίου κόλου)

Απώλεια βάρους. Είναι ένα πρώτο σημείο εκδήλωσης ειδικά όταν δεν μπορεί να εξηγηθεί με συνήθεις άλλες νοσολογικές οντότητες.

Print Friendly, PDF & Email