Παρακολουθήστε σχετικό video από την εκπομπή “Συμβαίνει τώρα” της ΕΡΤ

Το «hangover» είναι το άσχημο συναίσθημα της επόμενης μέρας που ακολουθεί ύστερα από μία βραδιά μέθης και ουσιαστικά πρόκειται για την αντίδραση του οργανισμού που τόσο ταλαιπωρήσαμε κατά τη διάρκεια αυτής μας της κατάχρησης. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος, έντονη δίψα, ευαισθησία στα φώτα και τους θορύβους, εμμένουσα ναυτία.

Τι το προκαλεί ;

1. Συγκέντρωση τοξικών ουσιών
Η δουλειά του ήπατος είναι η απομάκρυνση των τοξικών ουσιών. Όταν πίνουμε αλκοόλ, το ήπαρ μεταβολίζει την αιθανόλη σε τοξικά παραπροϊόντα που καλούνται ελεύθερες ρίζες. Σε υπερκατανάλωση οινοπνεύματος, οι ελεύθερες ρίζες αυξάνονται εκθετικά προκαλώντας “αναστάτωση” στον οργανισμό.

2. Αφυδάτωση
Η αιθανόλη έχει διουρητική δράση ώστε να αποβάλλουμε πιο πολλά υγρά από αυτά που πίνουμε. Δρα απευθείας στην υπόφυση, μπλοκάροντας μία ορμόνη, την βασοπρεσίνη, που δίνει την εντολή στα νεφρά να κατακρατούν υγρά. Ελλείψη της ορμόνης, το νερό αποβάλλεται σε μεγάλες ποσότητες. Ο οργανισμός κινητοποιεί νερό από άλλα σημεία του σώματος προκειμένου να αναπληρώσει τις απώλειες και όταν καταλήγει να κινητοποιήσει νερό από τον εγκέφαλο, οι πονοκέφαλοι γίνονται αφόρητοι.

3. Απώλεια αλάτων
Μαζί με το νερό αποβάλλονται και πολύτιμα άλατα όπως το κάλιο και το νάτριο. Η έλλειψη αυτών προκαλεί κόπωση, ναυτία, μυική αδυναμία.

4. Υπογλυκαιμία
Το αλκοόλ επιτίθεται στις αποθήκες γλυκογόνου του οργανισμού, μιας σημαντικής μορφής ενέργειας που φυλάσσεται στο ήπαρ, διασπώντας το σε γλυκόζη, που συμπαρασύρεται στα ούρα. Με μειωμένα αποθέματα ενέργειας, το επόμενο πρωί η κόπωση του οργανισμού είναι εμφανής.


Πως προφυλασσόμαστε ;

Αρχικά, πριν από κάθε βραδινή σας έξοδο καλύτερα θα ήταν να προσέξουμε το στομάχι μας. Η κατανάλωση του φαγητού επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό και έτσι οι συνέπειες του ποτού θα είναι πιο μακροπρόθεσμες. Τροφές πλούσιες σε λιπαρά, όπως η πίτσα ή η μπριζόλα, χρειάζονται πολύ χρόνο για να χωνευτούν, άρα είναι η καλή λύση για φαγητό πριν από το ποτό. Ένα ποτήρι γάλα έχει ανάλογη δράση.

Πίνουμε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα: Σύμφωνα με μελέτες, για κάθε ένα ποτήρι νερού που πίνουμε, το σώμα μας μπορεί να εξωθήσει τετραπλάσια ποσότητα υγρού. Καλό θα ήταν μετά από κάθε ποτό να λαμβάνουμε και ένα ποτήρι νερό. Επίσης, για τον ίδιο λόγο θα ήταν προτιμότερο να καταναλώνουμε ποτά με πάγο, αφού με την πάροδο του χρόνου τα παγάκια θα λιώσουν και θα αραιώσουν το αλκοόλ αλλά και το ποτό μας θα «αυξηθεί» και ίσως αυτό να οδηγήσει σε χαμηλότερη κατανάλωση.

Αποφύγετε το ανθρακικό: Τα ανθρακούχα ποτά αυξάνουν το ρυθμό απορρόφησης του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό. Παράλληλα τα ποτά με ανθρακικό, πέραν των αυξημένων θερμίδων, μπορούν να κάνουν πιο «ευχάριστη» τη γεύση του αλκοόλ και να μας ωθεί στο να πίνουμε πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Άρα, μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι το ποτό μας είναι ωραίο, θέλουμε άλλο ένα και μετά και άλλο, επισπεύδοντας τη διαδικασία του hangover…


Αντιμετώπιση του Hangover

  •  Μην πιείτε καφέ το πρωί ! Θα σας αφυδατώσει πιο πολύ, επιτείνοντας τον πονοκέφαλο σας.
  •  Πιείτε άφθονο νερό και φυσικούς χυμούς.
  •  Προτιμήστε ισοτονικούς χυμούς για να αναπληρώσετε τα άλατα και την γλυκόζη που έχει χαθεί.
  •  Χρησιμοποιήστε βιταμίνη C και σύμπλεγμα βιταμινών B.
  •  Χρησιμοποιήστε απλά αναλγητικά τύπου παρακεταμόλης ( Depon, Panadol ).

Χρήσιμα tips !

  • Αν ξεκινήσετε με βαρύ ποτό και κατόπιν συνεχίσετε με μπύρα, θα επιβραδύνετε την απορρόφηση αλκοόλ.
  • Τα κόκκινα κρασιά και τα σκουρόχρωμα ποτά προκαλούν πιο έντονο hangover απ΄τα ανοιχτόχρωμα.
  • Οι άντρες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό νερού στο σώμα τους που τους βοηθά να αραιώνουν πιο εύκολα το αλκοόλ.

 

Επί μη υποχώρησης των συμπτωμάτων σας μετά παρέλευσης 24ώρου , απευθυνθείτε στον Ιατρό σας.

Print Friendly, PDF & Email