Ο ιός HPV (Human Papillomavirus) είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα ορατά με γυμνό μάτι κονδυλώματα (οξυτενή κονδυλώματα) αλλά και για μικροσκοπικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί 120 υποτύποι, εκ των οποίων οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι. Είναι διαφορετικοί οι υποτύποι του HPV που προκαλούν τα οξυτενή κονδυλώματα από αυτούς που προκαλούν μικροσκοπικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου.

Πρόσφατα παρασκευάστηκαν και εγκρίθηκαν δύο εμβόλια τα οποία προστατεύουν από ορισμένους υποτύπους του ιού, προκαλώντας ανοσία. Το ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο, που χορηγείται δωρεάν από τους περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς ονομάζεται Gardasil και προκαλεί ανοσία στους υποτύπους HPV 6, 11, 16, 18. Η χορήγησή του μπορεί να γίνει από την ηλικία των 12 ετών έως και 26 και ο τρόπος χορήγησής του είναι με ενδομυϊκή ένεση στους χρόνους 0, 2 και 6 μήνες.

Η κολποσκόπηση είναι η εξέταση που πραγματοποιείται στο ιατρείο με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού (κολποσκόπιο) από εξειδικευμένο γυναικολόγο (κολποσκόπος), κατά την οποία μέσω της κλασσικής γυναικολογικής εξέτασης, ο τράχηλος της μήτρας εξετάζεται υπό μεγέθυνση και μετά από επίστρωση ειδικών υγρών τα οποία έχουν την ιδιότητα να «χρωματίζουν» διαφορετικά τις παθολογικές περιοχές. Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται εφ’ όσον υπάρχει παθολογικό τεστ Παπανικολάου ή κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης του τραχήλου μετά από θεραπεία. Κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, και εφ’ όσον βρεθούν παθολογικές περιοχές, ενδείκνυται η λήψη μίας η περισσότερων βιοψιών από αυτές. Η διαδικασία είναι συνήθως ανώδυνη, ενώ μπορεί να προκαλέσει ήπιες κράμπες στη μήτρα, σαν αυτές της περιόδου. Η κολποσκόπηση παρέχει τη δυνατότητα να παρθούν φωτογραφίες από τον τράχηλο, οι οποίες σώζονται στο ηλεκτρονικό αρχείο της ασθενούς. Η γυναίκα μπορεί να δει τον τράχηλό της στην ειδική οθόνη και με την καθοδήγηση του ιατρού να κατανοήσει τη φύση και έκταση της βλάβης. Για κάποιες γυναίκες αυτή η συμμετοχή στην εξέταση παρέχει σημαντική βοήθεια, ώστε να πάρουν μαζί με τον ιατρό τους τις κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις.

Τελικά, η κολποσκοπική εικόνα συναξιολογούμενη με το πιο πρόσφατο τεστ Παπανικολάου και την ιστολογική εξέταση των βιοψιών του τραχήλου θα καθορίσει το περαιτέρω πλάνο.

Ο ιατρός Δ. Κολέσκας διαθέτει μεγάλη κλινική εμπειρία και άριστη θεωρητική κατάρτιση (πιστοποιημένο μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου από το 2007) που του επιτρέπουν να δίνει τη δυνατότητα στην ασθενή να έχει τον έλεγχο των αποφάσεων σε ένα περιβάλλον όπου επικρατούν η ανοιχτή επικοινωνία, η πιο σύγχρονη επιστημονική γνώση και η ιατρική ασφάλεια.
www.koleskas.gr

Print Friendly, PDF & Email