Είναι κλασικό πλέον για τη χώρα μας, τα μέτρα λαμβάνονται αφού θυσιαστεί η Ιφιγένεια…Λες και δεν ήξερε όλη η ιατρική κοινότητα ότι το αλκοόλ δυνητικά είναι θανατηφόρο. Ρωτήστε τους πρωτοετείς ιατρικής να σας το πουν, νυσάφι! Αλλά έτσι είναι, ασχολούμαστε με τις αναδιαρθρώσεις, βγαίνουμε στο δρόμο για τα μισθολογικά μας και εν τω μεταξύ πεθαίνουμε απ’το κάπνισμα, απ΄το αλκοόλ, απ΄τα τροχαία.

Το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή ζωτικά κέντρα της ομιλίας, της αναπνοής, της καρδιακής λειτουργίας, της εκτέλεσης κινήσεων, του λόγου, της σκέψης. Έτσι σε μικρές συγκεντρώσεις νιώθουμε μία ζάλη, μπορεί να μπερδέψουμε τα λόγια μας. Σε μεσαίες συγκεντρώσεις μπορεί να τα βλέπουμε διπλά (διπλωπία), να αδυνατούμε να περπατήσουμε στην ευθεία (αταξία), να έχουμε έντονη υπνηλία. Σε υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα, ο πότης μπορεί να πέσει σε κώμα, να κάνει επιληπτική κρίση και ας μην είναι επιληπτικός.

Ο θάνατος προκαλείται λόγω της καταστολής του κέντρου της αναπνοής, λόγω της πολύ χαμηλής αρτηριακής πίεσης, λόγω υποθερμίας και αφυδάτωσης και ακόμα λόγω της εισρόφησης στους πνεύμονες στομαχικού περιεχομένου, δεδομένου ότι καταργείται το προστατευτικό αντανακλαστικό του βήχα.

Πιο πολύ κινδυνεύουν μικρόσωμα άτομα και παιδιά που το συκώτι τους δεν έχει συνηθίσει τη συστηματική κατανάλωση οινοπνεύματος. Εδώ ισχύει ο αδρός κανόνας του ενός ποτού την ώρα , προκειμένου να προλάβει το συκώτι να το διασπάσει. Αντίθετα ένας χρόνιος πότης μπορεί να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες, μέχρι και 3 ποτά την ώρα, δεδομένου ότι το συκώτι του έχει αναπτύξει κάποιου είδους άτυπη αντοχή. Βέβαια η συστηματική κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων οινοπνεύματος έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία του πότη (αλκοολική ηπατίτις/κίρρωση ήπατος, μυοκαρδιοπάθειες,  νευροπάθειες, άνοια/διαταραχές μνήμης).

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ στον “μεθυσμένο”

  • να δώσετε καφέ (επιτείνει την αφυδάτωση )
  • να του κάνετε κρύο ντους ( επιτείνει την υποθερμία )
  • να τον αφήσετε να κοιμηθεί.

ΠΡΕΠΕΙ

  • να τον ενυδατώσετε καλά
  • να τον διατηρήσετε ξύπνιο και ζεστό

 

Αν δεν ξυπνάει ενώ κάνει έμετο, αν αραιώσουν οι αναπνοές του (<10 ), τοποθετήστε τον στο πλάι σε θέση ανάνηψης και καλέστε επειγόντως ένα ασθενοφόρο. Η μεταφορά σε νοσοκομείο μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Είμαι πληγωμένος από την ανεπάρκεια μας , ως Ιατροί , να περάσουμε τα μηνύματα αυτά στους συμπολίτες μας και συχνά διερωτώμαι αν αξίζει να ασχολούμαστε με έρευνα και να μεγαλοπιανόμαστε με σπάνια νοσήματα και πρωτοποριακές θεραπείες για να ικανοποιούμε το εγώ μας και να γεμίζουμε τις τσέπες μας, όταν εν έτει 2011 σε μία ευρωπαϊκή χώρα , συνάνθρωποι μας θρηνούν θύματα του αλκοόλ, του καπνίσματος, της παχυσαρκίας, των τροχαίων. Η Πολιτεία κωφεύει και συγκινείται μόνο όταν κάποιος “δικός” της γίνει μέρος της εκατόμβης με σπασμωδικές αντιδράσεις, του στυλ να φτιάξουμε τέλεια το δρόμο που σκοτώθηκε το παιδί μας…τραγικό αλλά αληθινό.

Η χώρα μας εάλω, άντε και οι ψυχές μας έχουν σειρά…

Print Friendly, PDF & Email